Tuesday, April 08, 2014

Hakem Halil İbrahim Dinçdağ´a Almanya´dan Destek


Bir buçuk yıl hazırlıktan sonra Türk hakem Almanya`ya geliyor. Halil İbrahim Dinçdağ'ın durumu 2009 senesinin başında Türkiye'de ve yurtdışında gündeme geldi. Halil İbrahim Dinçdağ Türk medyasında eşcinsel olarak tanıtıldı ve o günden bu yana mesleğini yapamıyor. Trabzon İl Hakem Kurulu onu hakemlikten hemen men etti. Şimdi Halil İbrahim Dinçdağ 8 Nisan tarihinde Tennis Borussia Berlin, Roter Stern Leipzig ve Berlin-Brandenburg Lezbiyen ve Eşcinsel Derneği (LSVD) tarafından bir haftalığına Almanya`ya davet edildi ve kendisinin şu anki durumu ve Türkiye'deki lezbiyen, eşcinsel, biseksüel ve transgender'lerin de durumu üzerine konuşacak. Bu davetiye Magnus Hirschfeld Federal Vakfı tarafından teşvik edildi ve Türkiyemspor Dayanışma ve Kalkınma Derneği ile Berlin Futbol Federasyonu tarafından da desteklendi.

Türkiye'de hakemlik için sağlıksal herhangi bir engelli olmaması ve belirli bir yaşa kadar askerliğini yapmış olmaları kuralı var. Dinçdağ askerliğini ilk başta erteledikten sonra, 2008 yılında askere çağrılır. Kendi isteğiyle (coming out) cinsel kimliğini açığa vuran Dinçdağ, Gülhane Askeri Hastanesine sevk edilir. 28 Ocak 2009 da psikoseksüel rahatsızlıktan dolayı çürük raporu verilir. Buradaki karardan sonra tekrar hakemlik yapmak istediğinde, Trabzon İl Hakem kurulu askerlikle ilgili raporları istedi. Kısa bir süre sonra Halil'i bir üst lige çıkmasına izin verilmedi ve hakemlikten çıkartıldı. Bu duruma hakem kurulu sağlık nedenlerinden dolayı askerliğini yapmadığını bahane olarak gösterdi. Hakem olarak tekrar başlama dilekçesi direk medyaya iletildi. Türk basınında daha sonraki günlerde bir eşcinsel hakemden bahsedilmeye başlanıldı, daha sonra da ismi de yayınlandı. O zamana kadar kendi cinsel kimliğini gizli tutan Halil İbrahim Dinçdağ, bu yayınlardan sonra Televizyonlarda bu konuda açıklama yapmak zorunda kaldı.
Eşcinsel kimliği ortaya çıkana kadar Karadeniz ili olan Trabzon'da yerel radyo ve televizyon kanallarında çalışarak yaşamaktaydı. İstanbul'a taşınmak zorunda kaldı ve bu onda derin deprosyonlara sebeb açtı. Hala işsiz ve eşçinseliğinden dolayı iş bulmakta zorlanmaktadır. Türkiye'deki LGBT örgütü KAOS GL in raporuna göre 2012 yılında altı trans insan öldürüldü. Bir çok linç girişimi ve sayısız şiddet olayı karanlıkta kaldı. Eşcinseller ve trans insanlar kendi cinseliğini açığa verince, kısa sürede işlerini kaybetmekteler. 8 Nisan'dan 13 Nisan'a kadar Halil İbrahim Dinçdağ Berlin ve Leipzig de misafiri ve Halil diğer konuşmacılarımızla beraber Türkiye'deki LGBT'lerin ve kendisinin durumu üzerine konuşacak.
Etkinlikleri ücretsizdir.
8 Nisan 2014 Salı Saat 19:30 – Türkiyemspor Berlin III ve Tennis Borussia Berlin II ile dostluk maçı. Hakem: Halil İbrahim Dinçdağ. Blüchersahasinda (Blücherplatz, Kreuzberg) Saat 19:30
10 Nisan Perşembe 2014 Saat 19.00 – Panel Mekan: Tristeza – ''Halil İbrahim Dinçdağ olayı ve Türkiye'de LGBT'' Halil İbrahim Dinçdağ, Hakan Taş (LGBT aktivisti) ve Daniela Wurbs (FSE)
Çeviri: Safter Çınar (TBB) 
Pannierstr. 5. 12043 Berlin
11 Nisan Cuma 2014 Saat 17.00 - Leipzig Roter Stern Leipzig II ile Roter Stern Leipzig III dostluk maçı. Hakem Halil İbrahim Dinçdağ
Sportpark Dölitz, Bornaische Straße 179, Leipzig

12 Nisan 2014 Saat 21.00 Panel: Mekan Fischladen ''Halil İbrahim Dinçdağ olayı ve Türkiye'de LGBT''
Wolfgang-Heinze-Straße 22, Leipzig 

Total Pageviews